Vraćanje u početni položaj – Navika koja sprječava odugovlačenje

0
137
odugovlacenje

Često se dešava da odugovlačimo izvršavanje naših obaveza jer postoji jedna skrivena navika koja nas vuče unazad. Većina ljudi nije ni svjesna te navike, ali ako je uklonimo, sa našim odugovlačenjem bi moglo biti gotovo zauvijek.

Trenje

Mnogo puta nešto odgađamo jer moramo preskakati i provlačiti se kroz razne prepreke prije nego što možemo uraditi ono što zapravo želimo uraditi. Na primjer, recimo da trebate pripremiti večeru. Dakle, potrebni su nam tanjiri, pribor za jelo, lonci i tave. Ali šta ako su još uvijek u sudoperi od kada ste ih koristili za ručak? To znači da prije što nego počnete kuhati, najprije ih morate oprati.

UPSSS…

Drugim riječima rečeno, prije nego što možete obaviti svoju glavnu aktivnost (kuhanje), morate učiniti sve te druge stvari (čišćenje) prije nego što dođete do svoje glavne aktivnosti. Iz ovog primjera se može vidjeti kako trenje, (pranje suđa), može spriječiti pripremu večere. Možete li vidjeti kako dolazi do odugovlačenja?

prljavi-sudoper
Želite li zaista početi sa spremanjem večere ako je prvo potrebno oprati sve ovo?

Ako si time otežavate početak posla, to je trenutak kada ćete najvjerojatnije krenuti sa odugovlačenjem. Zamislite da ste završili neki posao na svom stolu i izašli ste na ručak. Vrijeme ručka je gotovo i trebate se vratiti da obavite neki drugi posao za svojim radnim stolom. Želite li stvarno raditi za svojim stolom kad vidite takav nered?

neuredan-radni-sto
Želite li stvarno raditi za svojim stolom kad vidite ovakav nered?

Zamislite da ste upravo očistili sto, a sada trebate raditi na računaru. Da li nam je lako odvući pažnju ako nam desktop izgleda ovako?

pretrpani-desktop
Samo malo, moram napisati važan dokument, bez ometanja …

Sve ove male polazne točke u kojima imate trenje vrlo su česte. A kada se nađu jedna za drugom, to može djelovati vrlo demotivirajuće. Morate učiniti mnogo drugih stvari, prije nego što učinite ono što stvarno trebate učiniti. Ili se desi da uradite posao, ali lako vas je omesti. To je problem … ali postoji rješenje i za to.

Navika koja sprječava odugovlačenje

Ovdje na scenu dolazi navika vraćanja u početni položaj (VUPP). Glavna ideja VUPP-a je da sve pripremite za uspjeh. To znači da svaki put kada završite neku aktivnost, uradite malu rutinu koju postavite tako da sljedeći put kada započnete posao, nema trenja. Drugim riječima, postavljate okruženje za slijedeći put.

Možemo upotrijebiti i analogiju čišćenja roštilja. U restoranima je vrlo važno očistiti roštilj. Time se postiže da roštilj traje duže, hrana ima bolji ukus, a spriječava se i razvoj bakterija. Na kraju radnog dana, prije zatvaranja restorana, kuhari uvijek očiste roštilj, tako da sljedeći dan kada dođu na posao, roštilj je spreman za upotrebu.

To je ideja koja stoji iza vraćanja u početni položaj i kako se i vi trebate postaviti. Razlog zašto je zovemo VUPP je očigledan – kad god završite neku aktivnost, morate sve premjestiti tako da sve ponovo bude u početnom položaju. A kada je nešto u početnom položaju, odatle možete krenuti u kojem god smjeru želite bez zadržavanja.

Evo zbog čega je važna navika vraćanja u početni položaj: ona vam olakšava da ne odugovlačite u budućnosti. Pobrinuvši se da očistite svoje okruženje i svoj alat, osigurali ste da sljedeći put kada ih budete trebali koristiti, uopšte neće biti trenja. Drugim riječima, olakšavate si početak narednog posla.

Neki od vas će možda sada pomisliti: “Dakle, ono što zapravo kažete je da morate biti čisti i uredni.” Da i ne. Očigledno je da to pomaže, ali morate preduzeti i jedan korak dalje. Posmatrajte VUPP kao naviku nakon akcije. Nakon što ste obavili svoju glavnu aktivnost, obavite i svoju naknadnu aktivnost (vratite sve u početi položaj). To znači da sve postavite tako da je spremno za sljedeći put.

Kako biste u ranijim primjerima, mogli primjeniti naviku vraćanja u početni položaj? Kad završite sa kuhanjem ručka, odmah operite suđe. Taj neuredni radni sto? Kada završite s papirologijom, pospremite sto. Desktop računara sa svim tim otvorenim programima? Kad god završite zadatak, vratite sve u početni položaj zatvaranjem svih programa kako biste vidjeli samo pozadinu radne površine.

Još primjera

Navika vraćanja u početni položaj može se primijeniti u mnogim različitim područjima našeg života. Ranije navedeni primjeri su vrlo česti, a evo još nekih:

  • Dovoljno sna – vratite se u „početni položaj“ time što ćete sebi obezbjediti dovoljno energije i tako se dobro pripremiti za sljedeći dan.
  • Zaključite neriješene situacije u odnosima – imate li neriješenih problema s ljudima, osobito onima koje viđate redovno? Riješite ih tako da nema apsolutno nikakvog trenja kada slijedeći put trebate zajedno raditi.
  • Ovaj princip vrijedi i u širem obimu – kao u rješavanju malih zadataka na vašem popisu obveza. Ponekad je jednostavna prisutnost tih zadataka od 2-5 minuta dovoljna za odugovlačenje u obavljanju većih i važnijih stvari. Njihovim rješavanjem vratićete u početni položaj situaciju i biti spremni za obavljanje većih i važnijih stvari.

Koncept vraćanja u početni položaj može se primijeniti na sve rituale ili navike koje imate. Po samoj definiciji, riječ navika, je nešto što se više puta radi, ponavlja. Vidite da li možete dodati akciju vraćanja u početni položaj vašim trenutnim navikama, tako da sljedeći put kada počnete svoj ritual ili naviku, to učinite bez ikakvog trenja.

Znam da ovo zvuči previše jednostavno. Možda i jeste previše jednostavno. Ali, te dodatne jedna ili dvije minute koje utrošite na vraćanje u početni položaj mogu napraviti OGROMNU razliku u vašoj produktivnosti. Zamislite koliko bi vaš život bio drugačiji da gotovo ništa ne odgađate …

Sljedeći korak

Napravite VUPP svojom mini navikom za sve što više puta počinjete i završavate. Evo jednostavnog plana:

  1. Napravite popis svojih navika.
  2. Provjerite možete li dodati akciju vraćanja u početni položaj na kraju svake navike.

Vaš komentar

Please enter your comment!
Molimo unesite Vaše ime ovdje