Prestanite postavljati sebi velike ciljeve i uradite ovo umjesto toga

0
333
domino-efekt

Nakon Drugog svjetskog rata, američke snage koje su zauzele Japan pozivale su američke menadžere da se presele u Japan i pomognu u obnovi japanske industrije. Jedan od tih menadžera bio je statističar William Edwards Deming, a radio je pod upravom generala Douglasa MacArthura, savjetujući japanske vlasti na popisu stanovništva.

1950. godine počeo je raditi sa japanskim proizvođačima koji su željeli smanjiti troškove i poboljšati kvalitet proizvoda. Deming je smatrao da će poboljšanje kvaliteta dati niže troškove (jer bi bilo manje grešaka za ispravljanje) i veću produktivnost, što bi onda poboljšalo vrijednost kompanije.

Deming je također vjerovao da, iako se procesi mogu poboljšati, da ne postoji “savršen” proces. Trebali biste težiti kontinuiranom poboljšanju procesa stvaranja proizvoda. Ova filozofija (zajedno sa drugim faktorima) pomogla je u stvaranju ogromnog ekonomskog rasta poslijeratnog Japana.

Ova filozofija stalnog poboljšanja postala je poznata kao “kaizen”, što je japanska riječ za “poboljšanje”. Toyota je to primjenila u svojim fabrikama, što je uveliko pridonijelo uspjehu kompanije. Zadivljujuće je da zaposlenici Toyote svake godine stvaraju više od 1.000.000 ideja za poboljšanje procesa – a 90% tih ideja se primjeni.

Kaizen i samopoboljšanje

Kaizen se preselio iz oblasti filozofije upravljanja u oblast osobnog razvoja, i ima mnogo toga da nas nauči o navikama. Umjesto da za cilj imate velike, drastične promjene (Smršajte 20 kilograma! Uštedite polovinu plate!), šta ako bi cilj bio poboljšanje od 1% svakog dana? Isprva, to možda neće zvučati mnogo, ali budući da se svakodnevno povećanje od 1% nadograđuje na povećanja koja ste već stekli, rast se intenzivno povećava.

Šta bi to moglo značiti u vašem životu? Evo nekoliko primjera:

  • Jedite još jedan komad povrća dnevno (jedan paradajz ili jedna mala salata)
  • Ustanite pet minuta ranije svaki dan dok se ne probudite u vrijeme koje želite
  • Meditirajte 30 sekundi i dodajte pet sekundi svaki dan
  • Vodite svoj dnevnik tri minute, dodajući 30 sekundi svaki dan
  • Počnite čitati 10 stranica knjige dnevno, dodajući jednu stranicu dnevno

Svrha nije da dobijete točno 1%, već da pronađete male promjene koje možete napraviti koliko danas. Male, kontinuirane akcije temelj su navika koje ostaju.
Da biste to stavili u numeričku perspektivu, uporedite brojeve navedene dolje, kakav je rezultat svakodnevnog poboljšanja od 1%, a kakav kada situacija ostaje nepromijenjena.

Ako imate jednu marku i dobijate 1% kamate svaki dan, krajem godine imali bi gotovo 38 KM. Sa druge strane, ako gubite 1% kamate svaki dan, dobijate samo 3 pfeninga na kraju godine.

kamate

Iz ovog primjera se dobro vidi koliko su snažne male, postepene promjene. Da biste otišli korak dalje, pogledajte video u nastavku. To je jedan od mojih omiljenih videozapisa o promjeni ponašanja i nema veze sa navikama.

Za one koji neznaju engleski, evo prevoda videa:

„Svi znamo igru sa dominama. No, ono što vjerovatno ne znate je da domina može oboriti drugu dominu koja je za jedan ipo puta veća od nje. Dakle, ono što imamo ovdje je lanac domina, svaka je jedan i po puta veća od prethodne, a najmanja domina je visoka oko pet milimetara i jedan milimetar dugačka, pa ću je pažljivo postaviti.

Imamo 13 domina, najveća je teška oko 45 kilograma i visoka je više od metra. Spremni … Bum! To je bilo 13 domina. Ako bih imao 29 domina, sa ovim omjerom uvećavanja, posljednja domina bi bila visoka kao Empire State Building (381 m).

Šta nam kaže fizika? Svaki put kad podignete dominu, podižete je protiv gravitacije i to skladišti određenu potencijalnu gravitacionu energiju u domini. Vi samo trebate malo pogurati da biste je doveli do prekretnice i tada ćete dobiti svu tu energiju nazad kada domina padne. To je više nego dovoljno energije da obori slijedeću dominu koja oslobađa još više energije.

Ispostavlja se da je pojačanje u ovoj seriji od 13 domina oko dvije milijarde. Na početku smo dodali malu količinu energije, a na kraju smo dobili još dvije milijarde puta više, ali naravno, ta energija je nastala podizanjem domina. To je vrsta lančane reakcija koju pokrenete i sve više i više energije izlazi i sve više i više energije se otpušta svakim korakom. Pogledajmo to na usporenom snimku.“

Nadam se da video jasno pokazuje jednu vrlo snažnu ideju: male promjene dovode do velikih rezultata. Sve što trebate napraviti je da ta prva mala domina padne, da se desi tih 1% promjene, kako biste postigli svoj veliki cilj.

Domino efekt

Ok, pretpostavljam da ste pogledali video. Šta možemo da naučimo iz njega?

Započnite sa malim i upotrijebite taj zamah da biste napravili veće promjene u svom životu.

Ključ je zadržati taj zamah. Kada ne iskoristite zamah, morate početi sve ispočetka i to traži puno energije (ili motivacije) koje nemamo uvijek. Zato je važno da nakon što nešto počnete, nastavite bez obzira na sve – čak i ako ste uradili vrlo malo.

Vremenom, sve ove male promjene zbrajaju se u nešto veliko.

Rečeno na drugi način – biti produktivniji i uspješniji svodi se na redovno obavljanje sitnih stvari svakodnevno.

Danas ste bolji u odnosu na juče – čak i ako je to samo 0,1%. Sutra ćete biti bolji nego što ste danas – čak i ako je to samo 0,0001%. Učinite to dovoljan broj puta i zamah je na vašoj strani.

Zapamtite, sve je počelo sa sitnom promjenom.

Kako ovo možete primijeniti na svoj život? Evo nekoliko primjera:

  • Trenutno ne vježbate? Počnite sa hodanjem od samo 5 minuta.
  • Jeste li pretrpani i paralizovani brojnim e-mailovima? Posvetite se čišćenju pristigle pošte samo 10 minuta i završite sa tim.
  • Odugovlačite li upravo sada? Postavite timer na 3 minute i napravite samo jednu sitnu stvar koju odgađate.

Kada imate osjećaj da ti prvi koraci izgledaju besmisleni – to je veliki POKAZATELJ da morate poduzeti prvi korak.

Velike promjene počinju malim promjenama. Bez obzira na to koliko jednostavan ili lagan se može činiti prvi korak, poduzmite ga. To je početak nečeg velikog.

Vaš komentar

Please enter your comment!
Molimo unesite Vaše ime ovdje